Recept za domače čokoladne praline

deli

Domače čokoladne praline s trdno čokoladno lupino, polnjene z različnimi polnili so vedno najboljše. Lahko jih izdelamo v kombinaciji z lešniki, mandlji ali dodatki po vašem okusu.

Za približno 25 pralin potrebujete:

  • modelček za čokolado
  • 100 g bele, mlečne ali temne čokolade

Po želji lahko dodamo še aromo, oreščke, suho sadje ali na koščke narezano sveže sadje…

Postopek:

  • Za izdelavo domačih čokoladnih pralin nad vodno soparo raztopimo čokolado (preberi: temperiranje čokolade).
  • 1/3 stopljene čokolade vlijemo v model za praline (model za čokolado). Nalažje to storimo s posebno žlico za delo s čokolado, ki ima prilagojen izliv, ali uporabimo čokoladni lijak, stekleničko za čokolado, z dekorirno vrečko in nastavkom za praline napolnimo model.... možnosti je več in v rubriki Orodje in pripomočki za obliv in čokolado izberemo tisto orodje, ki nam najbolj odgovarja.
  • Praline za približno pol ure postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.
  • V naše praline po želji dodamo oreščke, sadje ali kaj drugega po vašem okusu.
  • Nato v model dolijemo še preostalo stopljeno čokolado.
  • Sedaj moramo naše čokoldane praline samo še ohladiti, kar storimo tako, da jih ponovno postavimo v hladilnik.

Temperiranje čokolade z uporabo vodne kopeli

  • Kopel  naredimo iz dveh posod: spodnje, večje posode, ki vsebuje toplo vodo in zgornje, manjše posode, ki jo postavimo na spodnjo tako, da se le ta ne dotika vode.
  • Posoda v kateri je čokolada, naj bo večja od spodnje posode z vodo - voda ne sme priti v stik s čokolado!!
  • Približno 2/3 čokolade stresemo v skledo, ki je postavljena na lonec z vodo (parna kopel) in počasi segrevamo.
  • Mešamo, da se bela čokolada povsem stopi (na 40°C).
  • Posodo odstavimo s pare in začnemo med mešanjem dodajati preostalo 1/3 čokolade. Čokolado postopoma dodajamo in mešamo toliko časa, da se vse skupaj ohladi na 26/27 °C, nato jo spet postavimo na paro da se dogreje na delovno temperaturo 28/29°C.

Temperiranje v mikrovalovni pečici

  • V mikrovalovni pečici 2/3 čokolade ogrevamo v intervalih po 30 sekund, vmes mešamo.
  • Ko se stopi, začnemo dodajati preostalo tretjino in mešamo, da pade temperatura na 26/27 °C. Na koncu jo le še dogrejemo.

Če smo čokolado dobro temperirali, preizkusimo tako, da vanjo namočimo nož in ga položimo na peki papir. Po približno 3 do 5 minutah mora biti čokolada na nožu strjena, mora se svetiti in biti trdna.

V primeru, da ste čokolado segreli preveč, jo nemudoma prestavite v hladno posodo, dodajte čokolado  in še nekaj časa mešajte.

Da bi vam temperiranje uspelo, priporočamo termometer

Pekis priporoča

12,90 €

Silikonski modelček NAKIT - WILTON

Velikost cca. 19,7 x 12,5 cm

Primerno za čokolado ali sladkorno maso

12,95 €

Silikonski modelček Samorog - rog in ušesa in trepalnice

Kalup za sladkorno, modelirno maso, marcipan, čokolado, kuhan sladkor – karamel..

14,95 €

Katy Sue silikonski modelček mini številke

Kalup za sladkorno, modelirno maso, marcipan, čokolado, kuhan sladkor – karamel... Številka 2 cm

14,95 €

Silikomart čokoladne ploščice Safari

Čokoladne ploščice Safari. Primeren za pečico, zamrzovalnik, -60°C do +230°C

Za čokolado, fondant, ledene kocke...

14,95 €

Silikonski model za gumi črve

Domači gumijasti črvi so najbolj zdravi in okusni. Primerni za vse generacije. Velikost črva: 8 cm

19,95 €

Katy Sue silikonski Modelček RAKETA

Kalup za sladkorno, modelirno maso, marcipan, čokolado, kuhan sladkor – karamel..

Višina rakete 10 cm

6,95 €

Plastičen modelček (BWB) MINI čokoladne kocke

Izjemen kalup za čokoladne kocke, zasnovan za enostavno in natančno izdelavo popolnih čokolad

11,88 €

Choco drip Temna čokolada

Kapljični preliv za okrasitev tort ali dodajanje čokoladnih poudarkov raznim sladicam.

Strani

Da bo dekoracija sladic slajša ...

Izdelava čokolad s polikarbonat modelčki

Modelčki iz polikarbonata so praktično skoraj neuničljivi.

Izdelava čokoladne dekoracije

Modelčki iz polikarbonata so najboljša izbiza za izdelavo čokoladne dekoracije.

Steklenička za okraševanje – zelo uporaben pripomoček

Priročna mehka steklenička, s pomočjo katere brez packanja okrašujemo s čokolado, royal icing kremo, ali ostalimi glazurami in oblivi.

Uporabimo barve za obliv CakePops v mini papirčkih za mafine

CakePops lahko naredimo in postrežemo tudi malo drugače in sicer v papirčkih za muffine.

Potrebujemo:

Kako uporabljamo Katy Sue Silikonske modelčke

Visoko kvalitetni silikonski modelčki Katy Sue.

Kako naredimo čokoladne lizike

Čokladne lizike lahko naredimo s čokolado, ali oblivom.

Strani

Aktualni izdelki za peko

9,95 €

Topperji Harry Potter liki, 15 kom

Liki, ki se pojavljajo v Harryju Potterju in z njim povezanih medijih.

8,88 €

Gozdni prijatelji Party set

  • 10 prtičkov 33x33 cm
  • 6 kozarcev po 220 ml
  • 6 krožnikov 18 cm
5,98 €

2 modelčka za žepke, kuverto (8,4 cm)

Dva modelčka za žepke, vetrnice, kuverto presenečenja …

29,98 €

Wilton angelski pekač 25x10 cm

Wilton pekač iz aluminija. Odlične kvalitete. Premer:cca 25,4 cm, višina:10,1 cm

Vsa objavljena ponudba je na zalogi in na voljo izključno v spletni trgovini

  • Trudimo se odpremiti naročila v roku do 1 delovnega dne.
  • Za osebni prevzem prejmete obvestilo ko naročilo pripravimo. Običajno v istem dnevu.

Več si lahko preberete na dostava in osebni prevzem.

×

Trgovina za peko

Vsa objavljena ponudba je na zalogi in na voljo izključno v spletni trgovini