Pekači, katerega izbrati in kako zanje dobro skrbeti?

Kdor izbere kakovostne pekače, si privošči veliko dodatnega užitka pri peki. Dober pekač ne bo prinesel le boljših rezultatov pečenja, temveč bo tudi dlje zdržal. Toda z vsemi pekači, ki so na voljo je izbira pravega lahko zapletena. Poleg pravilne izbire lahko s skrbnim ravnanjem življensko dobo pekaču močno povečate.

Na kaj paziti pri izbiri pekača?
Če je vaš pekač izdelan iz dobrega materiala, kot je aluminij, boste zagotovo dobili lep rezultat pečenja. Aluminij je odličen prevodnik toplote in zagotavlja enakomerno porazdelitev toplote po celotnem biskvitu. Zagotovo boste dobili čudovit svetel, zlato rjav biskvit. Enakomerna porazdelitev toplote bo poleg tega poskrbela, da bo vaš biskvit dobil enakomerno višino in čim manj hribčkov. To je že nakaj kar vam bo v pomoč med postopkom okrasitve.

Trudimo se, da vam ponudimo le najboljše. Nekateri imajo raje kovino. Pekači iz tanjše kovine se lažje krivijo in z njimi je potrebno ravnati previdnejše, debelejši pa so bolj stabilni, nekateri pa prisegajo na aluminij.

 • Tanka kovina: Patisse profi, Kaiser, Pekači s keramično prevleko, Wilton (posebno pri teh pekačih je zelo pomembno, da jih ne pregrejete ali na silo zapirate in upogibate, saj lahko poškodujete premaz proti sprijemanju, ali pa poškodujete zaponko. Spodaj preberite več pod "Ukrivljeni")
 • Debelejša kovina: Städter, PME, Patisse Silver-Top, Decora
 • Aluminij: Wilton, PME

Lestvica kvalitete glede na povratne informacije. Ocenili smo jih od 1 do 5 zvezdic (več zvezdic pomeni boljša kvaliteta):

 • (**) Patisse profi in Kaiser
 • (***) Patisse Silver-Top
 • (****) Pekači s keramično prevleko
 • (****) Decora
 • (****) Wilton
 • (*****) Silikomart
 • (*****) PME
 • (*****) Städter

Katere pekače morate imeti?
Vsak pek bi moral imeti v svoji kuhinji več osnovnih pekačev. Okrogli pekači velikosti 15, 20 in 25 cm so najpogostejše velikosti za okrogle in večplastne torte in zato vreden nakup za začetnike. V našem asortimanu boste našli okrogle pekače v teh velikostih, z višino 5 ali 7,5 cm ali 10 cm.

Čeprav jih morda ne bomo potrebovali tako pogosto kot okrogle pogače, bi bil zagotovo vreden nakupa tudi kvadratni pekač. Morda bi bilo zabavno občasno uporabiti drugačno obliko, poleg tega pa je za brownije (rjavčke) in peciva nujen kvadratni pekač.

Kako dobro poskrbeti za svoj pekač?
Če pekače uporabljate odgovorno in jih dobro očistite, boste zagotovili, da bodo pekači še dolgo zagotavljali dobre rezultate.

 • Večino pekačev je vedno potrebno prati ročno. Pekači bodo zaradi pomivalnih tablet v pomivalnem stroju postali obarvani. Pralno sredstvo v teh tabletah je zelo koncentrirano in zato močno, kar bo slabo vplivalo na barvo vašega pekača. Še posebej aluminijasti pekači bodo zaradi pomivalnega stroja postali bledi in poškodovani. Ko pekač operete ga dobro osušite, saj s tem preprečite, da bo zaponka rjavela.
 • Pekačev nikoli ne umivajte z abrazivnimi čistili ali čistilnimi blazinicami, saj lahko poškodujejo premaz proti oprijemanju. 
 • Iz istega razloga bodite previdni pri uporabi nožev in drugih ostrih materialov v pekaču. Namesto tistih raje izberite silikonske ali plastične lopatke.
 • Pekači lahko vsebujejo premaz proti oprijemanju, vendar to še ne pomeni, da vam pekača ni potrebno mazati. Vedno uporabljajte pršilo za peko ali peki papir, da preprečite, da bi se ostanki hrane kopičili v vašem pekaču in ga poškodovali.
 • Praznega ali napolnjenega pekača nikoli ne pregrejte, saj bo v nasprotnem primeru učinek proti prijemanju popustil in se poškodoval.
 • Pečemo v kombinaciji s peki papirjem, ali s sprejem proti oprijemanju.

Kdaj je čas, da zamenjate pekač?
Tudi če s pekači ravnate zelo previdno, je morda priporočljivo, da jih občasno zamenjate. Obrabljena in pretepana posoda za peko lahko povzroči opečene dobrote in neenakomerno peko. Kako pa veste, kdaj je čas, da zamenjate pekač?

Praske
Ko je pekač močno opraskan, je morda še vedno uporaben, vendar bo vaš nelepljiv premaz proti oprijemanju manj zanesljiv kot nekoč. Torej, če vaši priboljški običajno pogosteje zapečeni ali se premaz proti oprijemanju dejansko odlepi, je čas, da začnete iskati novega.

Ukrivljeni
Zlasti pekači iz tankega materiala se lahko upognejo zaradi visoke temperature pečice. To se bo še poslabšalo pri premikanju pekača z ene ekstremne temperature na drugo. Zato nikoli ni priporočljivo, da pekač postavite naravnost iz pečice v hladno vodo. Posebej tanki pekači se po tem upogibanju ne bodo opomogli in na koncu boste imeli poškodovan, neuporaben pekač.

Ostanki hrane
Sčasoma se na posodi za peko lahko naberejo manjši ostanki hrane in olja, čeprav skrbite, da so vaši pekači dobro očiščeni. V kombinaciji s toploto v pečici se bo sčasoma zgodilo, da bodo vaši pekači nekoliko razbarvani. Razbarvanje in rahlo obarvanje je normalno in ne bo vplivalo na kakovost pekačev, toda če se razbarvanje kopiči in je tega več bi bilo pametno, da pekač nadomestite z novim.

Aktualni izdelki za peko

2,95 €

Vrečke za okraševanje - 6 kom

Pakiranje: 6  komadov

Velikost: 41 cm

2,95 €

Ognjemeti za torto (12cm, 4 kom) barvni

Velikost 12 cm

V paketku so 4 ognjemeti

Gorijo 40 sekund

3,95 €

Acetatna folija (višina 12 cm) debelejša

Debelejša acetatna folija za delo s čokolado, za povišanje obroča pri tortah ali obroč po meri

Dolžina 3 m, Višina 12 cm

9,95 €

Čoko hrustljave kroglice Metallic Gold (15 mm) metalik zlate

Čokoladne hrustljave kroglice spadajo v vrhunsko ponudbo posipov

Vsa objavljena ponudba je na zalogi in na voljo izključno v spletni trgovini

 • Trudimo se odpremiti naročila v roku do 1 delovnega dne.
 • Za osebni prevzem prejmete obvestilo ko naročilo pripravimo. Običajno v istem dnevu.

Več si lahko preberete na dostava in osebni prevzem.

×

Trgovina za peko

Objavljena ponudba je na zalogi in na voljo izključno v spletni trgovini