Kako narediš figurico iz modelirne mase ali čokolade
Priprava modelirne mase:
Uporabi modelirno maso za izdelovanje figuric. Poišči jo med modelirnimi masami.
Preden jo daš v model, jo dobro pregneti, da je mehka in prožna.
Uporaba modelčka:
Silikonski modelček rahlo potreseš s škrobom ali sladkorjem v prahu, da se masa ne lepi.
Nato maso trdno pritisni v modelček in odstrani odvečni del.
Za lepši rezultat lahko modelček za 10–15 minut postaviš v hladilnik, da se masa strdi.
Odstranitev iz modelčka:
Nežno upogni modelček in previdno vzemi ven figurico.
Barvanje in urejanje detajlov:
Uporabi jedilne barve v prahu, samostojno za senčenje, ali jih zmešaj s kapljico alkohola (vodka). Z majhnim čopičem barvaj oči, smrček, uhlje in tačke, lahko pa uporabiš Čoko tubo (čokolada v tubi).
Za bolj živ izgled rahlo senči detalje figuric (na primer: robove uhljev, smrčka, tačk ...).
Po potrebi uporabi tanek čopič – pisalo za tanke in debele linije (npr. obrvi ali usta)
Izdelava figurice iz čokolade:
Uporabi kakovostno čokolado (temno, mlečno ali belo). Čokolado temperiraj, da bo sijoča in gladka.
Vlivanje v modelček:
Stopljeno čokolado previdno vlij v modelček. Malo potrkaj po modelčku, da odstraniš zračne mehurčke.
Hlajenje in okraševanje:
Modelček postavi v hladilnik za približno 20–30 minut, dokler se čokolada popolnoma ne strdi.
Ko vzameš figurico iz modelčka, detajle lahko dodatno okrasiš s čoko tubami ali barvo v prahu.