Kombinacija medu in žajblja na razdraženo grlo deluje protivnetno in pomirjevalno
SESTAVINE:
-
1 mala žlička medu za 1 liziko, ali več, odvisno od velikosti lizik
-
ščepec zdrobljenih in posušenih žajbljevih listov in malo cimeta (če vam cimet ne odgovarja, ga lahko tudi izpustite)
POSTOPEK:
V posodi na zmerni temperaturi počasi segrejemo želeno količino medu. Počakamo da zavre, temperaturo znižamo in pustimo nekaj minutk, da nežno brbota. Na vsake toliko malo premešamo. Segrevati prenehate, ko temperatura medu doseže 148°C. Če nimate termometra, kapljico segretega medu (previdno!) z žličko kanite v posodo z mrzlo vodo. Da se je med že dovolj časa segreval, boste vedeli po tem, ko bo kapljica medu, ki jo boste nato vzeli iz vode ostala trdna (kot trdi bomboni). Če pa je med po ohlajanju v hladni vodi še vedno mehak, ga segrevajte še kakšno minuto in test ponovite.
Maso pustite minuto ali dve, da se malo ohladi, potem pa vanjo zamešajte koščke zdrobljenih žajbljevih listov in nekaj cimeta.
Vzamete modelčke za lizike, jih napolnite z maso in vstavite palčke.
Tudi če modelčkov nimate, lahko lizike pripravite s pomočjo peki papirja. Nekaj medu nalijte na izbrano mesto na peki papirju, pustite, da se malo ohladi in v med privijte paličko.
Ko se med povsem strdi, so lizike pripravljene! Previdno jih vzemite iz modelčkov ali odlepite od peki papirja.
Namig za starše: Če vašim nadobudnežem okus žajblja ni najbolj po godu, bodo lizike strašno imenitne, če jih bodo uporabili v čaju namesto žlice.
Preverjeno:-)