Recept za domače čokoladne praline

Recept za domače čokoladne praline

deli

Domače čokoladne praline s trdno čokoladno lupino, polnjene z različnimi polnili so vedno najboljše. Lahko jih izdelamo v kombinaciji z lešniki, mandlji ali dodatki po vašem okusu.

Za približno 25 pralin potrebujete:

  • modelček za čokolado
  • 100 g bele, mlečne ali temne čokolade

Po želji lahko dodamo še aromo, oreščke, suho sadje ali na koščke narezano sveže sadje…

Postopek:

  • Za izdelavo domačih čokoladnih pralin nad vodno soparo raztopimo čokolado (preberi: temperiranje čokolade).
  • 1/3 stopljene čokolade vlijemo v model za praline (model za čokolado). Nalažje to storimo s posebno žlico za delo s čokolado, ki ima prilagojen izliv, ali uporabimo čokoladni lijak, stekleničko za čokolado, z dekorirno vrečko in nastavkom za praline napolnimo model.... možnosti je več in v rubriki Orodje in pripomočki za obliv in čokolado izberemo tisto orodje, ki nam najbolj odgovarja.
  • Praline za približno pol ure postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.
  • V naše praline po želji dodamo oreščke, sadje ali kaj drugega po vašem okusu.
  • Nato v model dolijemo še preostalo stopljeno čokolado.
  • Sedaj moramo naše čokoldane praline samo še ohladiti, kar storimo tako, da jih ponovno postavimo v hladilnik.

Temperiranje čokolade z uporabo vodne kopeli

  • Kopel  naredimo iz dveh posod: spodnje, večje posode, ki vsebuje toplo vodo in zgornje, manjše posode, ki jo postavimo na spodnjo tako, da se le ta ne dotika vode.
  • Posoda v kateri je čokolada, naj bo večja od spodnje posode z vodo - voda ne sme priti v stik s čokolado!!
  • Približno 2/3 čokolade stresemo v skledo, ki je postavljena na lonec z vodo (parna kopel) in počasi segrevamo.
  • Mešamo, da se bela čokolada povsem stopi (na 40°C).
  • Posodo odstavimo s pare in začnemo med mešanjem dodajati preostalo 1/3 čokolade. Čokolado postopoma dodajamo in mešamo toliko časa, da se vse skupaj ohladi na 26/27 °C, nato jo spet postavimo na paro da se dogreje na delovno temperaturo 28/29°C.

Temperiranje v mikrovalovni pečici

  • V mikrovalovni pečici 2/3 čokolade ogrevamo v intervalih po 30 sekund, vmes mešamo.
  • Ko se stopi, začnemo dodajati preostalo tretjino in mešamo, da pade temperatura na 26/27 °C. Na koncu jo le še dogrejemo.

Če smo čokolado dobro temperirali, preizkusimo tako, da vanjo namočimo nož in ga položimo na peki papir. Po približno 3 do 5 minutah mora biti čokolada na nožu strjena, mora se svetiti in biti trdna.

V primeru, da ste čokolado segreli preveč, jo nemudoma prestavite v hladno posodo, dodajte čokolado  in še nekaj časa mešajte.

Da bi vam temperiranje uspelo, priporočamo termometer

Da bo dekoracija sladic slajša ...

Wilton modelčki za čokolado

Wilton modelčki za čokolado

Video prikazuje kako uporabljamo Wilton modelčke za čokolado.

Izdelava čokoladne dekoracije

Izdelava čokoladne dekoracije

Modelčki iz polikarbonata so najboljša izbiza za izdelavo čokoladne dekoracije.

CakePops v mini papirčkih za mafine

CakePops v mini papirčkih za mafine

CakePops lahko naredimo in postrežemo tudi malo drugače in sicer v papirčkih za muffine.

Potrebujemo:

Steklenička za okraševanje – zelo uporaben pripomoček

Steklenička za okraševanje – zelo uporaben pripomoček

Priročna mehka steklenička, s pomočjo katere brez packanja okrašujemo s čokolado, royal icing kremo, ali ostalimi glazurami in oblivi.

Kako naredimo čokoladne lizike

Kako naredimo čokoladne lizike

Čokladne lizike lahko naredimo s čokolado, ali oblivom.

Kako izdelamo čokoladno dekoracijo

Kako izdelamo čokoladno dekoracijo

Čokoladno dekoracijo lahko uporabimo za krasitev tort, muffinov,...

Strani

Pekis priporoča

Čokoladne KAPLJICE 200 g
3,40 €

Čokoladne KAPLJICE 200 g

Čokoladne kapljice, ki se med pečenjem ne stopijo. Za mafinne, kukije, biskvit, posip....

Obliv Deco Melts - RDEČ 250g
3,90 €

Obliv Deco Melts - RDEČ 250g

Vsebuje samo naravna barvila. Za CakePopse, kapljične prelive na tortah, piškote, sadje, za okraske, za pisanje po sladicah,...

Modelček 3d buča
3,50 €

Modelček 3d buča

Čokoladna buča

Uporabimo obliv, barve, pisala

Silikonski Modelček Manjše Rožice
9,90 €

Silikonski Modelček Manjše Rožice

Kalup za sladkorno, modelirno maso, marcipan, čokolado, kuhan sladkor – karamel..

Velikost rožice cca. 1,5 cm

Silikomart silikonski pekač NOGOMETNE ŽOGICE
7,90 €

Silikomart silikonski pekač NOGOMETNE ŽOGICE

Velikost žogice cca: 2.7 cm, primeren za pečico, zamrzovalnik, -60°C do +230°C

Za čokolado, fondant...

Silikomart silikonski pekač MOJA LJUBEZEN št.2
7,90 €

Silikomart silikonski pekač MOJA LJUBEZEN št.2

Velikost srčka cca: 2-3 cm primeren za pečico, zamrzovalnik, -60°C do +230°C

Za čokolado, fondant,...

Modelček polikarbonat prepletena smreka
12,90 €

Modelček polikarbonat prepletena smreka

Za čokolado, karamel,....

Smreka: 4 x 4,2 cm

Model: 20 x 12 x 2 cm

Silikomart silikonski pekač tartufino
11,90 €

Silikomart silikonski pekač tartufino

Velikost čokoladk cca: 2,7 x 2,4 cm, primeren za pečico, zamrzovalnik, -60°C do +230°C

Za čokolado, fondant,...

Strani