Recept za domače čokoladne praline

Recept za domače čokoladne praline

deli

Domače čokoladne praline s trdno čokoladno lupino, polnjene z različnimi polnili so vedno najboljše. Lahko jih izdelamo v kombinaciji z lešniki, mandlji ali dodatki po vašem okusu.

Za približno 25 pralin potrebujete:

  • modelček za čokolado
  • 100 g bele, mlečne ali temne čokolade

Po želji lahko dodamo še aromo, oreščke, suho sadje ali na koščke narezano sveže sadje…

Postopek:

  • Za izdelavo domačih čokoladnih pralin nad vodno soparo raztopimo čokolado (preberi: temperiranje čokolade).
  • 1/3 stopljene čokolade vlijemo v model za praline (model za čokolado). Nalažje to storimo s posebno žlico za delo s čokolado, ki ima prilagojen izliv, ali uporabimo čokoladni lijak, stekleničko za čokolado, z dekorirno vrečko in nastavkom za praline napolnimo model.... možnosti je več in v rubriki Orodje in pripomočki za obliv in čokolado izberemo tisto orodje, ki nam najbolj odgovarja.
  • Praline za približno pol ure postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.
  • V naše praline po želji dodamo oreščke, sadje ali kaj drugega po vašem okusu.
  • Nato v model dolijemo še preostalo stopljeno čokolado.
  • Sedaj moramo naše čokoldane praline samo še ohladiti, kar storimo tako, da jih ponovno postavimo v hladilnik.

Temperiranje čokolade z uporabo vodne kopeli

  • Kopel  naredimo iz dveh posod: spodnje, večje posode, ki vsebuje toplo vodo in zgornje, manjše posode, ki jo postavimo na spodnjo tako, da se le ta ne dotika vode.
  • Posoda v kateri je čokolada, naj bo večja od spodnje posode z vodo - voda ne sme priti v stik s čokolado!!
  • Približno 2/3 čokolade stresemo v skledo, ki je postavljena na lonec z vodo (parna kopel) in počasi segrevamo.
  • Mešamo, da se bela čokolada povsem stopi (na 40°C).
  • Posodo odstavimo s pare in začnemo med mešanjem dodajati preostalo 1/3 čokolade. Čokolado postopoma dodajamo in mešamo toliko časa, da se vse skupaj ohladi na 26/27 °C, nato jo spet postavimo na paro da se dogreje na delovno temperaturo 28/29°C.

Temperiranje v mikrovalovni pečici

  • V mikrovalovni pečici 2/3 čokolade ogrevamo v intervalih po 30 sekund, vmes mešamo.
  • Ko se stopi, začnemo dodajati preostalo tretjino in mešamo, da pade temperatura na 26/27 °C. Na koncu jo le še dogrejemo.

Če smo čokolado dobro temperirali, preizkusimo tako, da vanjo namočimo nož in ga položimo na peki papir. Po približno 3 do 5 minutah mora biti čokolada na nožu strjena, mora se svetiti in biti trdna.

V primeru, da ste čokolado segreli preveč, jo nemudoma prestavite v hladno posodo, dodajte čokolado  in še nekaj časa mešajte.

Da bi vam temperiranje uspelo, priporočamo termometer

Da bo dekoracija sladic slajša ...

Wilton modelčki za čokolado

Wilton modelčki za čokolado

Video prikazuje kako uporabljamo Wilton modelčke za čokolado.

Izdelava čokoladne dekoracije

Izdelava čokoladne dekoracije

Modelčki iz polikarbonata so najboljša izbiza za izdelavo čokoladne dekoracije.

CakePops v mini papirčkih za mafine

CakePops v mini papirčkih za mafine

CakePops lahko naredimo in postrežemo tudi malo drugače in sicer v papirčkih za muffine.

Potrebujemo:

Steklenička za okraševanje – zelo uporaben pripomoček

Steklenička za okraševanje – zelo uporaben pripomoček

Priročna mehka steklenička, s pomočjo katere brez packanja okrašujemo s čokolado, royal icing kremo, ali ostalimi glazurami in oblivi.

Kako naredimo čokoladne lizike

Kako naredimo čokoladne lizike

Čokladne lizike lahko naredimo s čokolado, ali oblivom.

Kako izdelamo čokoladno dekoracijo

Kako izdelamo čokoladno dekoracijo

Čokoladno dekoracijo lahko uporabimo za krasitev tort, muffinov,...

Strani

Pekis priporoča

Čokoladne KAPLJICE 200 g
3,40 €

Čokoladne KAPLJICE 200 g

Čokoladne kapljice, ki se med pečenjem ne stopijo. Za mafinne, kukije, biskvit, posip....

Obliv Deco Melts - ROZA-PINK 250g
3,90 €

Obliv Deco Melts - ROZA-PINK 250g

Vsebuje samo naravna barvila. Za CakePopse, kapljične prelive na tortah, piškote, sadje, za okraske, za pisanje po sladicah,...

Polikarbonat 2 delni model - TORTICE 2
3,90 €

Polikarbonat 2 delni model - TORTICE 2

Profesionalni model za vlivanje čokolade ali karamela (lizike).

Kreativna hiška 14 delni set
19.95 %

10,97 €

Kreativna hiška 14 delni set

Modelirna hiša ki služi kot orodje in podlaga za delo s čokolado in fondantne dekoracije. Velikost: 12x13cm

-45 %
Silikomart silikonski pekač VELIKA NOČ
8,90 €

Silikomart silikonski pekač VELIKA NOČ

Velikonočno jajce, zajček in račka, primeren za pečico, zamrzovalnik, -60°C do +230°C

Za čokolado, fondant...

Modelček polikarbonat geometrijske oblike
12,90 €

Modelček polikarbonat geometrijske oblike

Za čokolado, karamel,....

Posamezna cca: 4 x 2 cm

Model: 20 x 12 x 2 cm

Katy Sue silikonski Modelček Vrtnica 3,5cm
10,90 €

Katy Sue silikonski Modelček Vrtnica 3,5cm

Kalup za sladkorno, modelirno maso, marcipan, čokolado, kuhan sladkor – karamel..

Velikost cca.3,5 cm

Katy Sue silikonski Modelček Dinozaver Diplodok
19,90 €

Katy Sue silikonski Modelček Dinozaver Diplodok

Kalup za sladkorno, modelirno maso, marcipan, čokolado, kuhan sladkor – karamel..

Velikost cca. 7,5 x 5 cm

Strani

Dostava v času izrednega stanja!!!

  • Dostava: obveščamo vas, da kljub trenutni situaciji naša dostava poteka nemoteno. 
  • Osebni prevzem: paket lahko varno prevzamete vsak delavnik med 9:00 in 13:00 uro. Osebni prevzem je v trenutni situaciji možen le s predhodnim plačilom. Podatke za nakazilo prejmete po oddaji naročila. Obvezno nam sporočite približni čas vašega prihoda na 031/446-029.

V podjetju GLS Slovenia, ki za nas opravlja dostavo strogo upoštevajo navodila s strani države, zato so kurirje preventivno opremili tudi z ustrezno sanitarno opremo.

GLS ima urejeno tudi dostavo brez osebnega stika s kurirjem. V ta namen imate možnost za prevzem paketa v več kot 70 Paketomatih po vsej Sloveniji, ali pa vam kurir paket pusti pred vrati, na terasi, za ograjo, ipd... Prosimo vas, da pri oddaji naročila izberete predplačilo na TRR v kolikor imate osebno spletno banko, da preko le-te izvedete plačilo. Na ta način ni odkupa ob prevzemu in se lahko popolnoma izognemo neposrednemu stiku s kurirjem.

Ogled GLS paketomatov za prevzem paketa

Ko bo paket spakiran prejmete na svoj elektronski naslov in preko SMS sporočila podatke, da je bilo vaše naročilo za dostavo uspešno predano GLS kurirju in si preko prejete povezave izberete eno od alternativnih možnosti:

  • Dostava v Paketomat
  • Dostava paketa na dogovorjeno mesto brez osebnega stika (paket pusti pred vrati, na terasi, za ograjo... velja za predplačila na TRR)
  • Dostava v Paketno trgovino
  • Sprememba naslova dostave

Naša in vaša varnost mora biti v tej situaciji na prvem mestu, zato vsi skupaj ravnajmo odgovorno.

Prosimo vas za vašo podporo!

  1. Dostava paketov bo potekala na prostem in brez kontaktov z upoštevano razdaljo 1,5 metra. GLS kurirji ne bodo vstopali v zaprte prostore ob dostavi paketa.
  2. V čim večjem številu vas prosimo za predplačilo na TRR in s tem pripomorete, da kurirju ni potrebno pobirati denarja in se popolnom izognete neposrednemu stiku. Na ta način bomo skupaj odgovorni do družbe in ne bomo ogrožali lastnega in tujega zdravja.
  3. Pri predplačilu na TRR boste prejeli epošto in SMS kjer lahko izberete dostavo na dogovorjeno mesto ali dostavo v GLS Paketomat. Dostava na dogovorjeno mesto pomeni, da prejemnik ne podpiše prevzema in da lahko kurir pusti paket npr. pred vrati, na terasi, za ograjo, ipd..
  4. Pri plačilu ob povzetju boste v stiku s kurirjem, saj mora od vas pobrati kupnino. Prosimo vas, da upoštevate razdaljo 1,5 metra, ali pa izberite možnost (ko bo paket spakiran prejmete epošto in SMS z navodili), da paket sami prevzamete v paketomatu kjer lahko plačate odkup s kreditno kartico.
  5. V kolikor paket prevzemate neposredno od kurirja vas prosimo, da ga prevzamete zunaj in upoštevate razdaljo 1,5 metra. Naša in vaša varnost mora biti v tej situaciji na prvem mestu, zato vsi skupaj ravnajmo odgovorno.

Želimo vam veliko zadovoljstva pri peki.