Pekač za domače sladke ali slane košarice, kruhke, ali kaj drugega... v obliki rožice.
Velikost pekača: 35 x 27 cm
Velikost košarice: približna širina 7cm
Material: kovina, prevlečena s posebnim premazom proti oprijemanju.
Navodilo za vzdrževanje:
- Pekač pred prvo uporabo operite z vročo vodo.
- Pred pečenjem pekač naoljimo, ali uporabimo sprej za peko proti sprijemanju.
- Pri odstranjevanju hrane iz pekača nikoli ne uporabljate ostrih, ali kovinskih pripomočkov, ki lahko zlahka opraskajo pekač. Lesene lopatice so najboljša izbira za ravnanje s hrano pri delu s pekačem.
- Pekač čistite z vročo vodo, blagim detergentom in krpo. Ne uporabljajte praskalnih ali čistilnih gobic.
- Pekač ni primeren za pomivalni stroj. Samo ročno pranje.
Recept: zelenjavne košarice
Sestavine za testo:
- 12 rezin lisnatega testa (kvadratnega)
- 1 jajčevec
- 1 rumena, 1 zelena in 1 rdeča paprika
- 1 rdeča čebula
- 1 strok česna
- Origano in bazilika
- 1 žlička karija
- 3 žlice olivnega olja
- Sol, poper
- 1 paket feta sira
Sestavine za nadev:
- 150 g kremnega sira
- 100 ml smetane
- 100 ml mleka
- 2 jajci
- Sol, poper
Priprava:
- Zelenjavo očistite in narežite na grobe koščke. Pekač namastite, zelenjavo zmešajte z olivnim oljem, soljo, poprom in karijem ter porazdelimo na pekač.
- Pečemo v pečici na funkciji žar približno 20-25 minut pri 250°C. Občasno zelenjavo obračamo.
- Po peki pustimo zelenjavo da se ohladi in jo nato pomešamo z zelišči ter na kockice narezanim feta sirom.
- Vdolbine v pekaču (košarice) nadevamo z listnatim testom.
- Večkrat našpikamo z vilicami in postavimo v hladilnik za približno 15 minut.
- Na vrhu odrežite odvečno listnato testo in napolnite košare z zelenjavo, ki smo jo predhodno popekli v pečici.
- Za preliv vse sestavine gladko premešamo in porazdelimo na košarice.
Čas peke:
Pečemo na 200°C zgornje/spodnje gretje (180°C ventilatorska pečica) približno 20-25 minut.
Zabavajte se pri peki in dekoraciji sladic!