Osnova Mini lučk je biskvit, v katerega zamešamo nekaj kremastega: ponavadi je to mascarpone, nutella, ali kakšna maslena krema.
Sestavine in pripomočki:
Biskvit, mascarpone, nutella, Obliv ali Deco melts, modelček za lučke, slaščičarska paleta ali kartica, razni posipi ali drugi okraski.
Biskvit za 20 mini lučk, teže 40g.
4 jajca, 100 g kristalnega sladkorja, 120 g moke.
Beljake ločimo od rumenjakov in jih s polovico sladkorja stepemo v trd sneg. Preostalo polovico sladkorja stepemo z rumenjaki, da lepo narastejo. V sneg iz beljakov najprej narahlo vmešamo rumenjake, nato pa s kuhalnico postopoma in nežno vmešamo moko, da se sestavine dobro premešajo.
Biskvit pečemo na 180*C približno 30 minut (odvisno od vaše pečice).
Pečen biskvit ohladimo in nalomimo na čim manjše koščke (najbolje, da ga zmiksamo), nato pa vanj vmešamo še dodatke po okusu. Tukaj je recept za Nutella polnilo.
Dodatki k biskvitu: 250 g mascarponeja, 2 veliki žlici nutelle, malo ruma (če lučke niso za otroke).
Mascarpone in Nutello damo v skledo in dobro premešamo, nato zmes dodamo zdrobljenemu biskvitu. Mešanica mora biti dovolj vlažna, da se ob pritisku drži skupaj, vendar ne preveč lepljiva.
Če je masa presuha, postopoma dodajajte eno ali drugo sestavino. Priporočljivo je, da maso čez noč pustimo v hladilniku, da se sestavine dobro povežejo.
Polnjenje modelčkov: Pripravite modelčke za lučke. Z maso najprej prekrijete dno modelčkov in stranice, tako, da masa sega do roba modelčkov.
V modelčke vstavite lesene palčke, nato pa z biskvitno maso zapolnite še zgornji del lučke.
Če želite polnjene lučke, pa prostor ob palčki napolnite s polnilom po vaši želji in lučke postavite v zamrzovalnik, da se polnilo strdi.
Nato z maso prekrijete še zgornji del lučke in pazite, da se površina lepo poravna. Najbolje s paleto, ali slaščičarsko kartico.
Lučke damo nazaj v zamrzovalnik, kjer jih pustimo vsaj tri ure, lahko tudi čez noč, da popolnoma zamrznejo, drugače jih ne bomo mogli vzeti iz modelčkov.
Obliv: Potrebujemo približno 400 g obliva. Lahko vzamemo Slaščičarski obliv, ali Deco melts.
Obliv stopimo nad soparo, ali v mikrovalovni pečici.
Stopljen obliv, ki naj bo mlačen, vlijemo v ozek in visok kozarec.
Zamrznjene lučke pomočite v obliv in jih rahlo otresite, da obliv odteče. Nato jih položite na pekač, obložen s peki papirjem in okrasite.