Recept je za 12 krofov
- 70 g sladkorja
- pol vrečke vanilijevega sladkorja
- 2 jajci
- 20 g masla ali margarine
- 50 g jogurta ali kisle smetane
- 120 g moke
- 1/2 pecilnega praška
Z mešalnikom zmešamo jajca, jogurt (ali kislo smetano) in maslo (ali margarino).
Dobro premešamo.
Mešanici dodamo sladkor in vanilin sladkor, ter spet dobro premešamo.
V mešanico dodamo moko, v katero smo zamešali pecilni prašek, ter na hitro in narahlo premešamo.
Pekač namažemo z oljem, margarino ali sprejem za peko.
Maso razporedimo po pekaču. Najbolje je, da maso vlijete v dresirno vrečko in jo počasi vlivate v pekač. V vsako odprtinico/luknjico, damo mase le do ene tretjine, ker krofki precej narastejo in če je mase preveč, niso lepih oblik.
Pečemo od 10 do 13 minut (odvisno od vaše pečice) na 170*C do zlato rumene barve.
Okrasimo po želji (npr. namočimo v čokolado in okrasimo z barvnim sladkorjem, nonperlicami in raznimi posipi, ali pa jih samo posujemo z netopljivim sladkorjem v prahu.
Preliv za glaziranje krofkov pa lahko pripravimo tudi s sladkorjem v prahu, beljakom ali/in limoninim sokom (beli led).
Ki mu rečemo tudi: Bela glazura, beljakova glazura, limonina glazura, icing krema.
Sestavine:
- 1 beljak
- 200 gr sladkorja v prahu
- 1 - 2 žlički limoninega soka
Beljak ROČNO! stepamo (z metlico, ali vilicami) in postopoma dodajamo sladkor, na koncu pa še limonin sok.
Glazuro lahko obogatimo še z okusom raznih arom ali/in jih obarvamo z živilskimi barvami. Lahko je to tekoča barva, barva v prahu, ali pasta.
Pregosto glazuro razredčimo s kakšno kapljo hladne vode, limine, ali z ustrezno dodatno količino beljaka.