Recept za domače čokoladne praline

deli

Domače čokoladne praline s trdno čokoladno lupino, polnjene z različnimi polnili so vedno najboljše. Lahko jih izdelamo v kombinaciji z lešniki, mandlji ali dodatki po vašem okusu.

Za približno 25 pralin potrebujete:

  • modelček za čokolado
  • 100 g bele, mlečne ali temne čokolade

Po želji lahko dodamo še aromo, oreščke, suho sadje ali na koščke narezano sveže sadje…

Postopek:

  • Za izdelavo domačih čokoladnih pralin nad vodno soparo raztopimo čokolado (preberi: temperiranje čokolade).
  • 1/3 stopljene čokolade vlijemo v model za praline (model za čokolado). Nalažje to storimo s posebno žlico za delo s čokolado, ki ima prilagojen izliv, ali uporabimo čokoladni lijak, stekleničko za čokolado, z dekorirno vrečko in nastavkom za praline napolnimo model.... možnosti je več in v rubriki Orodje in pripomočki za obliv in čokolado izberemo tisto orodje, ki nam najbolj odgovarja.
  • Praline za približno pol ure postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.
  • V naše praline po želji dodamo oreščke, sadje ali kaj drugega po vašem okusu.
  • Nato v model dolijemo še preostalo stopljeno čokolado.
  • Sedaj moramo naše čokoldane praline samo še ohladiti, kar storimo tako, da jih ponovno postavimo v hladilnik.

Temperiranje čokolade z uporabo vodne kopeli

  • Kopel  naredimo iz dveh posod: spodnje, večje posode, ki vsebuje toplo vodo in zgornje, manjše posode, ki jo postavimo na spodnjo tako, da se le ta ne dotika vode.
  • Posoda v kateri je čokolada, naj bo večja od spodnje posode z vodo - voda ne sme priti v stik s čokolado!!
  • Približno 2/3 čokolade stresemo v skledo, ki je postavljena na lonec z vodo (parna kopel) in počasi segrevamo.
  • Mešamo, da se bela čokolada povsem stopi (na 40°C).
  • Posodo odstavimo s pare in začnemo med mešanjem dodajati preostalo 1/3 čokolade. Čokolado postopoma dodajamo in mešamo toliko časa, da se vse skupaj ohladi na 26/27 °C, nato jo spet postavimo na paro da se dogreje na delovno temperaturo 28/29°C.

Temperiranje v mikrovalovni pečici

  • V mikrovalovni pečici 2/3 čokolade ogrevamo v intervalih po 30 sekund, vmes mešamo.
  • Ko se stopi, začnemo dodajati preostalo tretjino in mešamo, da pade temperatura na 26/27 °C. Na koncu jo le še dogrejemo.

Če smo čokolado dobro temperirali, preizkusimo tako, da vanjo namočimo nož in ga položimo na peki papir. Po približno 3 do 5 minutah mora biti čokolada na nožu strjena, mora se svetiti in biti trdna.

V primeru, da ste čokolado segreli preveč, jo nemudoma prestavite v hladno posodo, dodajte čokolado  in še nekaj časa mešajte.

Da bi vam temperiranje uspelo, priporočamo termometer

Pekis priporoča

11,88 €

Choco drip Kraljevsko vijoličen

Kapljični preliv za okrasitev tort ali dodajanje kraljevko vijoličnih poudarkov raznim sladicam.

9,95 €

Silikomart silikonski modelček NOGOMETNE ŽOGICE

Velikost žogice cca: 2.7 cm, primeren za pečico, zamrzovalnik, -60°C do +230°C

Za čokolado, fondant...

11,95 €

Silikomart silikonski modelček Čokoladna igra

Velikost čokoladk cca: 2,5 x 2,5 cm, primeren za pečico, zamrzovalnik, -60°C do +230°C

Za čokolado, fondant, ledene kocke...

6,95 €

Termoformiran modelček za čokoladke, Nogomet

Modelček za nogometne čokoladke. Velikost 15 x 26 cm

Uporabimo čokolado, obliv, barve, pisala

6,95 €

Plastičen modelček velikonočni piščančki na palčki

Modelček za velikonočne piščančke.

Velikost 5,5 x 3,5 cm

Višina 1,6 cm

Uporabimo čokolado, obliv, barve, pisala

29,95 €

Katy Sue silikonski modelček Ratan

Kalup za sladkorno, modelirno maso, marcipan, čokolado, kuhan sladkor – karamel... 

4,50 €

Wilton modelček za čokoladne Halloween buče

Velikost buč je približno 3 x 4,5 cm

Uporabimo čokolado, ali obliv.

5,95 €

Wilton lijak za čokolado in tekoče mase

Potisni gumb vam omogoča kontrolo nad izlivom čokolade, ali obliva.

Velikost odprtine: 9mm

Strani

Da bo dekoracija sladic slajša ...

Kako izdelamo čokoladno dekoracijo

Čokoladno dekoracijo lahko uporabimo za krasitev tort, muffinov,...

Wilton modelčki za čokolado

Video prikazuje kako uporabljamo Wilton modelčke za čokolado.

Izdelava čokolad s polikarbonat modelčki

Modelčki iz polikarbonata so praktično skoraj neuničljivi.

Izdelava čokoladne dekoracije

Modelčki iz polikarbonata so najboljša izbiza za izdelavo čokoladne dekoracije.

Steklenička za okraševanje – zelo uporaben pripomoček

Priročna mehka steklenička, s pomočjo katere brez packanja okrašujemo s čokolado, royal icing kremo, ali ostalimi glazurami in oblivi.

Uporabimo barve za obliv CakePops v mini papirčkih za mafine

CakePops lahko naredimo in postrežemo tudi malo drugače in sicer v papirčkih za muffine.

Potrebujemo:

Strani

Aktualni izdelki za peko

9,98 €

Komplet za okraševanje božičnih piškotov

Komplet vsebuje 4 nastavke in 8 vrečk za dekoriranje

5,95 €

Topper za torto Motokros

Širina 10 cm

Višina 12 cm

Material: karton

3,95 €

Servieti Gabby's Dollhouse

Velikost: 33 x 33 cm

Pakirano: 20 serviet

-40%
Sugarflair 100% naravna aroma Gin Tonic ***-40%***
7.95 €
4,77 €
Uporabno najmanj do 31.12.2024

Sugarflair 100% naravna aroma Gin Tonic ***-40%***

Brez oreščkov, brez laktoze, brez mlečnih izdelkov, brez glutena, brez GSO, primeren za vegetarijance, primeren za vegane, certificiran košer, halal.

Vsa objavljena ponudba je na zalogi in na voljo izključno v spletni trgovini

  • Trudimo se odpremiti naročila v roku do 1 delovnega dne.
  • Za osebni prevzem prejmete obvestilo ko naročilo pripravimo. Običajno v istem dnevu.

Več si lahko preberete na dostava in osebni prevzem.

×

Trgovina za peko

Vsa objavljena ponudba je na zalogi in na voljo izključno v spletni trgovini