Jedilni glicerin se uporablja kot dodatek pri izdelovanju sladkorne mase, saj omogoča boljšo elastičnost, ter preprečuje izsuševanje sladkorne mase. Glicerin se pridobiva iz olja in je sestavina, ki lahko zadrži in pritegne vlago. Pri peki se pogosto uporablja za preprečevanje izsušitve izdelkov za peko in okrasitev tort ter za ohranjanje gladkih in mehkih izdelkov. Na primer, dlje časa ohranja sveže torte, izboljša teksturo domače sladkorne paste, preprečuje kristalizacijo sladkorja in lahko prepreči izsušitev maslene kreme. Nekaj čajnih žličk tega izdelka bo dobrodošel dodatek mnogim vašim receptom za peko!
Za kaj lahko uporabite glicerin pri peki in dekoraciji tort?
- Ohranite torte sveže dlje časa: Pred peko dodajte nekaj žličk glicerina v tortno maso, da bo vaša torta dlje časa sveža.
- Izboljša sijaj in teksturo royal icinga: Malo glicerina v royal icing doda sijaj in prepreči, da bi vaša glazura postala trda in suha. Omogoča lažjo uporabo royal icinga.
- Preprečuje kristalizacijo sladkorja: Preprečite kristalizacijo sladkorja z dodajanjem glicerina pri segrevanju sladkorja in vode na visoko temperaturo. Glicerin deluje tudi kot mehčalec v sladicah, tartufih in karameli.
- Preprečuje dehidracijo maslene kreme: Glicerin lahko prepreči izsušitev maslene kreme in nastanek skorje. Ohranja vašo masleno kremo svilnato gladko in pomaga pri dodajanju posipov ali okraskov vaši torti.
- Izboljša teksturo domače sladkorne mase: Domači sladkorni masi dodajte nekaj kapljic glicerina, da izboljšate teksturo in elastičnost. Glicerin lahko pomaga tudi pri mehčanju starejše in trše sladkorne mase. Dodajte nekaj kapljic in jo gnetite skozi sladkorno maso, dokler ni spet lepo gladka.
- Ko dodajate pecivu uporabite 1 čajno žličko glicerina na 100 g moke.
- Royal icing kremi in mešanicam za torte dodajte par kapljic, da bo torta mehka in slastna. Da se royal icing krema ne bi preveč strdila pri domači peki dodajte 1 čajno žličko glicerina na 500 g kreme, da ustvari trde vrhove.
Sestavine: 100% glicerol
Neto teža: 473 ml
Hraniti v hladnem in suhem prostoru, 15-20°C.
Energijske in hranilne vrednosti na 100 g:
- Energija: kJ, 432 kcal
- Maščobe 0 g, od tega nasičene 0 g
- Ogljikovi hidrati 100* g, od tega sladkorji 0 g
- Beljakovine 0 g
- Sol 0 g
*Glicerin je označen kot ogljikov hidrat na podlagi presnovnih poti za razgradnjo glicerina v človeškem telesu.