Splošna navodila za peko piškotov iz testomata:
- Testo mora biti mehko
- Pekač ne sme biti namaščen
- Piškote tudi ne brizgajte na peki papir, temveč direktno na pekač
- Pekač mora biti mrzel!
Delo s keksomatom:
- Najprej odvijete spodnji del keksomata in vstavite nastavek s katerim želite delati.
- Odvijete zgornji del in tulec napolnite z maso, s katero boste delali. Najbolje je, da oblikujete svaljek in z njim napolnite keksomat.
- V stiskalnici naj ne bo zraka. Ko jo polnite s testom, ga z žlico pritisnite v cev, da bo zraka čimmanj.
- Stisnite kovinki zaklop, ki se nahaja na zgornjem delu keksomata in palico potisnite navzgor.
- Nato stiskalnico zaprite in nekajkrat pritisnite ročaj za iztiskanje, da testo potisnete proti odprtini, šele nato pričnite delati piškote.
- S stiskalnico je potrebno keks stisniti na pekač tako, da se zalepi na pekač. Potem se odlepi tudi od pištole.
- Stiskalnico postavljajte na pekač navpično in jo na pekač dobro pritisnite, preden stisnete ročaj. Tako se bo piškot lepo prijel na pekač in bo enakomerne debeline. Stiskalnice ne dvignite takoj, ko izpustite ročaj – počakajte še sekundo, da se piškot dobro prime in odtrga od testa v notranjosti aparata.
RECEPT za fine krhke kekse iz keksomata
- 250 g mehke moke
- 250 g ostre moke
- 250 g masla ali margarine sobne temperature
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vanilin sladkor
- 2 jajci
- ½ pecilnega praška
- limonina aroma
Maslo in sladkor stepamo približno 5 minut. Dodamo jajca (vsako posebej). Miksamo še 10 – 15 minut.
Na koncu ROČNO primešamo moko.
Ne dajajte v hladilnik, ker se masa preveč strdi, temveč takoj brizgajte piškote.
Pecita na 180*C približno 10 minut, oziroma dokler piškoti niso lepo zlato rumeni.
RECEPT za fine krhke kekse številka 2:
- 600 g margarine, masla, ali pol/pol
- 250 g sladkorja v prahu
- 770 g mehke moke
- 4 beljaki
- 1 vanilijev sladkor
- ščep soli
Postopek: Iz beljakov stepemo sneg.
Penasto umešamo margarino in ji počasi dodajamo sladkor, vanilijev sladkor in sol. Dodamo sneg, na koncu še moko.
Testo mora biti mehko, pred uporabo ne sme biti v hladilniku.
Kekse nabrizgamo in pečemo na 180 stopinj cca 10-12 minut, oziroma dokler niso zlato rumeni.
Pečene lahko zlepimo z marmelado, jih pomočimo v raztopljeno čokolado in nato v kokosovo moko, jih posujemo z orehi, lešniki, lahko naredimo beli led in jih posujemo z nonperlicami, bleščicami...