Jabolčna pita je ena izmed najbolj priljubljenih sladic, ki s svojo preprosto, a bogato kombinacijo okusov očara že generacije. Sočna, sladkasto-kisla jabolka, prekrita s hrustljavim in maslenim testom, ustvarjajo popolno harmonijo okusov, ki prinaša občutek domačnosti in topline. Ta recept za jabolčno pito združuje tradicionalne sestavine in postopke, ki so jih uporabljale naše babice, a hkrati dopušča prostor za kreativne prilagoditve, da boste lahko ustvarili popolno sladico po svojem okusu. Rezultat je sladica, ki bo razveselila vse vaše čute in zagotovo postala stalnica na vaši mizi.
Najprej pripravimo testo
V skledo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo na koščke narezano maslo, rumenjake, vanilin sladkor, ter limonino lupinico. Sestavine zgnetemo v testo, ki ga oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo za živila in vsaj za 30 minut postavimo v hladilnik.
Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev
Jabolka olupimo in naribamo. Posodo malo naoljimo in jabolka na nizki temperaturi med občasnim mešanjem dušimo toliko časa, da tekočina izhlapi. Po okusu jih sladkamo in dodamo cimet.
Odstavimo in ohladimo
Ohlajenim jabolkom dodamo beljake, ki smo jih stepli s sladkorjem in ščepcem soli, da dobimo čvrst sneg in vse skupaj dobro premešamo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija
- Testo vzamemo iz hladilnika in ga odvzamemo toliko, kot ga bomo potrebovali za trakove, ki jih bomo v obliki mreže položili po vrhu nadeva.
- Pekač obložimo s peki papirjem, ali ga premažemo z maslom, ali oljem.
- Testo na pomokani delovni površini razvaljamo v velikosti pekača in ga položimo v pekač, ali obroč.
- Testo na več mestih prebodemo z vilicami in ga enakomerno debelo obložimo z jabolčnim nadevom, ter prekrijemo s trakovi, ki smo jih predhodno narezali iz testa.
- Pečemo pri 180 stopinjah približno 40 - 60 minut, da se testo lepo zlato rjavo zapeče (čas pečenja je odvisen od pečice).
- 300g moke
- ½ pecilnega praška
- 200g masla sobne temperature
- 3 rumenjaki
- 3 žlice sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- naribana limonina lupinica
- približno 1 kg sočnih jabolk
- cimet po okusu
- 3 beljaki
- 3 žlice sladkorja
- ščepec soli