Koliko tehta jajčni beljak in koliko tehta jajčni rumenjak

deli

Včasih imamo v receptih napisane količine beljakov in rumenjakov v gramih.

Srednje veliko piščančje jajce tehta okoli 60 gramov.

Beljak tehta 30 gramov

Rumenjak tehta 20 gramov

Jajce je dragocen vir esencialnih hranil. Vsebuje 11 % beljakovin. Jajčne beljakovine so ene najboljših, saj jih naš organizem presnovi, vsrka in uporabi veliko učinkoviteje kot druge beljakovine živalskega izvora. Beljak je odličen vir riboflavina, vitamina B2.

In kako spoznamo sveže jajce? Sveže jajce prepušča svetlobo, v starejšem jajcu vidimo lise, če ga gledamo proti svetlobi. Pri svežem jajcu je rumenjak okrogel, njegova kožica trdna, pri starejšem pa trdnost rumenjaka popusti.

Kadar nismo gotovi glede starosti kupljenih jajc, jih lahko preverimo.

Jajce damo v kozarec slane vode. Sveže jajce takoj potone na dno kozarca in se uleže postrani. Za stara jajca je značilna njihova »plovnost«. Jajce, ki v slani vodi plava, je staro več kot mesec dni in ga takoj zavrzimo. Že če se postavi pokonci, je staro vsaj tri tedne.

Jajce razbijemo na krožnik. Pri svežem jajcu bo beljak strnjen, jasen in se bo tesno prilegal rumenjaku. Tudi rumenjak bo strnjen in se ne bo razlezel po krožniku. Starejše je jajce, bolj beljak izgubi napetost, postaja voden in se razleze.

Jajca so pri pravilnem skladiščenju uporabna tri tedne.

Da bo dekoracija sladic slajša ...

Barvni sladkor za sladkorno peno
Kako naredimo barvni sladkor?
 
Če se sprašujete kako narediti barvno in okusno sladkorno peno, je recept zelo preprost.
CELIAKIJA

Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na gluten oziroma na njegov izvleček gliadin.

Kaj je slaščičarski obliv in uporaba
Postani mojster oblivanja sladic. Poznaš razliko med čokolado in slaščičarskimi oblivi?
Svetleče glazure - katero glazuro izbrati - zrcalni izgled Svetleče glazure - katero glazuro izbrati - zrcalni izgled

Zrcalne sladice in kapljični izgledi dodajo impresiven izgled sladicam. Z novimi že pripravljenimi glazurami je sedaj to popolnoma enostavno.

O biskvitu

O biskvitu: Recept 'Kako naredimo in spečemo dober biskvit' se nahaja med recepti za torte, enako pomembno pa je tudi, da je biskvit  pravilno nasočen.

AROME

Zakaj so arome boljše, kot naribana lupinica limone, pomaranče in ostalih agrumov?

Strani

Aktualni izdelki za peko

-30%
Slaščičarske kartice (5 kom) popoln komplet za oblikovanje slaščic ***-30%***
8.50 €
5,95 €

Slaščičarske kartice (5 kom) popoln komplet za oblikovanje slaščic ***-30%***

Elegantne slaščičarske kartice: 5 belih kartic, popolnih za oblikovanje slaščic.

3,63 €

Modelčka snežinka, PME, 2 delni

Vsebina: 2 kosa

  • Večja 7,7 cm
  • Manjša: 4,3 cm
2,95 €

Vrečke za okraševanje - 6 kom

Pakiranje: 6  komadov

Velikost: 41 cm

-20%
Dr.Oetker tradicionalni pekač (36,5 do 52 x 33 cm) nastavljiv ***-20%***
28.95 €
23,16 €

Dr.Oetker tradicionalni pekač (36,5 do 52 x 33 cm) nastavljiv ***-20%***

Prilega se vsakemu standardnemu štedilniku

  • 36,5 do 52 x 33 cm
  • Višina 3 cm
  • Izdelano v Nemčiji

Vsa objavljena ponudba je na zalogi in na voljo izključno v spletni trgovini

  • Trudimo se odpremiti naročila v roku do 1 delovnega dne.
  • Za osebni prevzem prejmete obvestilo ko naročilo pripravimo. Običajno v istem dnevu.

Več si lahko preberete na dostava in osebni prevzem.

×

Trgovina za peko

Vsa objavljena ponudba je na zalogi in na voljo izključno v spletni trgovini