Temperiranje čokolade

Temperiranje čokolade

deli

Slaščičarji pri svojem delu čokolado temperirajo.
Za lep obliv na torti, za pralineje, čokoladne tablice, skodelice, čokoladne krogle in za ostale slaščičarske okraske (figurice, spirale, cigare, luske...), je potrebno čokolado temperirati.

Bistvo temperiranja je v tem, da s tem postopkom izboljšamo: strukturo, obstojnost, lomljivost, ter preprečimo izločanje maščobe na površini čokolade.

Pri nepravilni uporabi čokolade se nam le-ta lahko sesiri, nima leska, postane siva, je ne moremo izvleči iz modelčka.

Pravilno temperiranje čokolade je v osnovi za vse čokolade enako, razlikujejo se le končne temperature temperiranja.

Postopek je, da čokolado najprej segrejemo, nato jo ohladimo in na koncu še enkrat segrejemo na delovno temperaturo.

Čokolado lahko temperiramo v vodni kopeli, ali v mikrovalovni pečici.

Topljenje čokolade z uporabo vodne kopeli

  • Kopel  naredimo iz dveh posod: spodnje, večje posode, ki vsebuje toplo vodo in zgornje, manjše posode, ki jo postavimo na spodnjo tako, da se le ta ne dotika vode.
  • Posoda v kateri je čokolada, naj bo večja od spodnje posode z vodo - voda ne sme priti v stik s čokolado!!
  • Približno 2/3 čokolade stresemo v skledo, ki je postavljena na lonec z vodo (parna kopel) in počasi segrevamo.
  • Mešamo, da se temna čokolada povsem stopi (na 45–48 °C).
  • Posodo odstavimo s pare in začnemo med mešanjem dodajati preostalo 1/3 čokolade. Čokolado postopoma dodajamo in mešamo toliko časa, da se vse skupaj ohladi na 28/29 °C, nato jo spet postavimo na paro da se dogreje na delovno temperaturo 31/32°C.

Topljenje v mikrovalovni pečici

  • V mikrovalovni pečici 2/3 čokolade ogrevamo v intervalih po 30 sekund, vmes mešamo.
  • Ko se stopi, začnemo dodajati preostalo tretjino in mešamo, da pade temperatura na 28/29 °C. Na koncu jo le še dogrejemo.

Če smo čokolado dobro temperirali, preizkusimo tako, da vanjo namočimo nož in ga položimo na peki papir. Po približno 3 do 5 minutah mora biti čokolada na nožu strjena, mora se svetiti in biti trdna.

V primeru, da ste čokolado segreli preveč, jo nemudoma prestavite v hladno posodo, dodajte čokolado  in še nekaj časa mešajte.

Da bi vam temperiranje uspelo, priporočamo termometer.

Kratka razpredelnica o temperaturah za različne vrste čokolad

Temna čokolada

  • 45/48°C (topljenje)
  • 28/29°C (hlajenje)
  • 31/32°C (delovna temperatura)

Mlečna čokolada

  • 45°C (topljenje)
  • 27/28°C (hlajenje)
  • 29/30°C (delovna temperatura)

Bela čokolada

  • 40°C (topljenje)
  • 26/27°C (hlajenje)
  • 28/29°C (delovna temperatura)
     

Da bo dekoracija sladic slajša ...

Steklenička za okraševanje – zelo uporaben pripomoček

Steklenička za okraševanje – zelo uporaben pripomoček

Priročna mehka steklenička, s pomočjo katere brez packanja okrašujemo s čokolado, royal icing kremo, ali ostalimi glazurami in oblivi.

O biskvitu

O biskvitu

O biskvitu: Recept 'Kako naredimo in spečemo dober biskvit' se nahaja med recepti za torte, enako pomembno pa je tudi, da je biskvit  pravil

Kako izdelamo čokoladno dekoracijo

Kako izdelamo čokoladno dekoracijo

Čokoladno dekoracijo lahko uporabimo za krasitev tort, muffinov,...

O želatini pri peki

O želatini pri peki

Želatina: želatino v listih namočimo v mrzlo vodo za nekaj minut da nabrekne, nato jo ožamemo in stopimo v posodici na štedilniku ali mikrov

Izdelava čokolad s polikarbonat modelčki

Izdelava čokolad s polikarbonat modelčki

Modelčki iz polikarbonata so praktično skoraj neuničljivi.

Sladkorna Masa in smetana

Sladkorna Masa in smetana

V osnovi to ne gre skupaj, ker smetana sladkorno maso (v kateri je veliko sladkorja) topi. Obstajajo pa seveda spodaj opisane izjeme.

Strani

Pekis priporoča

Čokoladne KAPLJICE 200 g
3,40 €

Čokoladne KAPLJICE 200 g

Čokoladne kapljice, ki se med pečenjem ne stopijo. Za mafinne, kukije, biskvit, posip....

Obliv Deco Melts - RDEČ 250g
3,90 €

Obliv Deco Melts - RDEČ 250g

Vsebuje samo naravna barvila. Za CakePopse, kapljične prelive na tortah, piškote, sadje, za okraske, za pisanje po sladicah,...

Svetleč preliv za sladice ZLAT, 375 g
4,90 €

Svetleč preliv za sladice ZLAT, 375 g

Dodajte svojim sladicam lep zlat svetleč sloj. Premešajte in razmažite po sladici.

Obliv Deco Melts - ROZA-PINK 250g
3,90 €

Obliv Deco Melts - ROZA-PINK 250g

Vsebuje samo naravna barvila. Za CakePopse, kapljične prelive na tortah, piškote, sadje, za okraske, za pisanje po sladicah,...

Kapljični preliv za sladice BEL, 375 g
4,90 €

Kapljični preliv za sladice BEL, 375 g

Fondant preliv. Segrejete v mikrovalovni pečici in prelijete po torti, krofih,piškotih.

Obliv Deco Melts - RUMEN 250g
3,90 €

Obliv Deco Melts - RUMEN 250g

Vsebuje samo naravna barvila. Za CakePopse, kapljične prelive na tortah, piškote, sadje, za okraske, za pisanje po sladicah,...

Svetleč preliv za sladice BEL, 375 g
4,90 €

Svetleč preliv za sladice BEL, 375 g

Dodajte svojim sladicam lep bel svetleč sloj. Premešajte in razmažite po sladici. Lahko se barva.

Obliv Deco Melts - ZELEN 250g
3,90 €

Obliv Deco Melts - ZELEN 250g

Vsebuje samo naravna barvila. Za CakePopse, kapljične prelive na tortah, piškote, sadje, za okraske, za pisanje po sladicah,...

Strani

Dostava v času izrednega stanja!!!

  • Dostava: obveščamo vas, da kljub trenutni situaciji naša dostava poteka nemoteno. 
  • Osebni prevzem: paket lahko varno prevzamete vsak delavnik med 9:00 in 13:00 uro. Osebni prevzem je v trenutni situaciji možen le s predhodnim plačilom. Podatke za nakazilo prejmete po oddaji naročila. Obvezno nam sporočite približni čas vašega prihoda na 031/446-029.

V podjetju GLS Slovenia, ki za nas opravlja dostavo strogo upoštevajo navodila s strani države, zato so kurirje preventivno opremili tudi z ustrezno sanitarno opremo.

GLS ima urejeno tudi dostavo brez osebnega stika s kurirjem. V ta namen imate možnost za prevzem paketa v več kot 70 Paketomatih po vsej Sloveniji, ali pa vam kurir paket pusti pred vrati, na terasi, za ograjo, ipd... Prosimo vas, da pri oddaji naročila izberete predplačilo na TRR v kolikor imate osebno spletno banko, da preko le-te izvedete plačilo. Na ta način ni odkupa ob prevzemu in se lahko popolnoma izognemo neposrednemu stiku s kurirjem.

Ogled GLS paketomatov za prevzem paketa

Ko bo paket spakiran prejmete na svoj elektronski naslov in preko SMS sporočila podatke, da je bilo vaše naročilo za dostavo uspešno predano GLS kurirju in si preko prejete povezave izberete eno od alternativnih možnosti:

  • Dostava v Paketomat
  • Dostava paketa na dogovorjeno mesto brez osebnega stika (paket pusti pred vrati, na terasi, za ograjo... velja za predplačila na TRR)
  • Dostava v Paketno trgovino
  • Sprememba naslova dostave

Naša in vaša varnost mora biti v tej situaciji na prvem mestu, zato vsi skupaj ravnajmo odgovorno.

Prosimo vas za vašo podporo!

  1. Dostava paketov bo potekala na prostem in brez kontaktov z upoštevano razdaljo 1,5 metra. GLS kurirji ne bodo vstopali v zaprte prostore ob dostavi paketa.
  2. V čim večjem številu vas prosimo za predplačilo na TRR in s tem pripomorete, da kurirju ni potrebno pobirati denarja in se popolnom izognete neposrednemu stiku. Na ta način bomo skupaj odgovorni do družbe in ne bomo ogrožali lastnega in tujega zdravja.
  3. Pri predplačilu na TRR boste prejeli epošto in SMS kjer lahko izberete dostavo na dogovorjeno mesto ali dostavo v GLS Paketomat. Dostava na dogovorjeno mesto pomeni, da prejemnik ne podpiše prevzema in da lahko kurir pusti paket npr. pred vrati, na terasi, za ograjo, ipd..
  4. Pri plačilu ob povzetju boste v stiku s kurirjem, saj mora od vas pobrati kupnino. Prosimo vas, da upoštevate razdaljo 1,5 metra, ali pa izberite možnost (ko bo paket spakiran prejmete epošto in SMS z navodili), da paket sami prevzamete v paketomatu kjer lahko plačate odkup s kreditno kartico.
  5. V kolikor paket prevzemate neposredno od kurirja vas prosimo, da ga prevzamete zunaj in upoštevate razdaljo 1,5 metra. Naša in vaša varnost mora biti v tej situaciji na prvem mestu, zato vsi skupaj ravnajmo odgovorno.

Želimo vam veliko zadovoljstva pri peki.