Temperiranje čokolade

Temperiranje čokolade

deli

Slaščičarji pri svojem delu čokolado temperirajo.
Za lep obliv na torti, za pralineje, čokoladne tablice, skodelice, čokoladne krogle in za ostale slaščičarske okraske (figurice, spirale, cigare, luske...), je potrebno čokolado temperirati.

Bistvo temperiranja je v tem, da s tem postopkom izboljšamo: strukturo, obstojnost, lomljivost, ter preprečimo izločanje maščobe na površini čokolade.

Pri nepravilni uporabi čokolade se nam le-ta lahko sesiri, nima leska, postane siva, je ne moremo izvleči iz modelčka.

Pravilno temperiranje čokolade je v osnovi za vse čokolade enako, razlikujejo se le končne temperature temperiranja.

Postopek je, da čokolado najprej segrejemo, nato jo ohladimo in na koncu še enkrat segrejemo na delovno temperaturo.

Čokolado lahko temperiramo v vodni kopeli, ali v mikrovalovni pečici.

Topljenje čokolade z uporabo vodne kopeli

  • Kopel  naredimo iz dveh posod: spodnje, večje posode, ki vsebuje toplo vodo in zgornje, manjše posode, ki jo postavimo na spodnjo tako, da se le ta ne dotika vode.
  • Posoda v kateri je čokolada, naj bo večja od spodnje posode z vodo - voda ne sme priti v stik s čokolado!!
  • Približno 2/3 čokolade stresemo v skledo, ki je postavljena na lonec z vodo (parna kopel) in počasi segrevamo.
  • Mešamo, da se temna čokolada povsem stopi (na 45–48 °C).
  • Posodo odstavimo s pare in začnemo med mešanjem dodajati preostalo 1/3 čokolade. Čokolado postopoma dodajamo in mešamo toliko časa, da se vse skupaj ohladi na 28/29 °C, nato jo spet postavimo na paro da se dogreje na delovno temperaturo 31/32°C.

Topljenje v mikrovalovni pečici

  • V mikrovalovni pečici 2/3 čokolade ogrevamo v intervalih po 30 sekund, vmes mešamo.
  • Ko se stopi, začnemo dodajati preostalo tretjino in mešamo, da pade temperatura na 28/29 °C. Na koncu jo le še dogrejemo.

Če smo čokolado dobro temperirali, preizkusimo tako, da vanjo namočimo nož in ga položimo na peki papir. Po približno 3 do 5 minutah mora biti čokolada na nožu strjena, mora se svetiti in biti trdna.

V primeru, da ste čokolado segreli preveč, jo nemudoma prestavite v hladno posodo, dodajte čokolado  in še nekaj časa mešajte.

Da bi vam temperiranje uspelo, priporočamo termometer.

Kratka razpredelnica o temperaturah za različne vrste čokolad

Temna čokolada

  • 45/48°C (topljenje)
  • 28/29°C (hlajenje)
  • 31/32°C (delovna temperatura)

Mlečna čokolada

  • 45°C (topljenje)
  • 27/28°C (hlajenje)
  • 29/30°C (delovna temperatura)

Bela čokolada

  • 40°C (topljenje)
  • 26/27°C (hlajenje)
  • 28/29°C (delovna temperatura)
     

Da bo dekoracija sladic slajša ...

Steklenička za okraševanje – zelo uporaben pripomoček

Steklenička za okraševanje – zelo uporaben pripomoček

Priročna mehka steklenička, s pomočjo katere brez packanja okrašujemo s čokolado, royal icing kremo, ali ostalimi glazurami in oblivi.

O biskvitu

O biskvitu

O biskvitu: Recept 'Kako naredimo in spečemo dober biskvit' se nahaja med recepti za torte, enako pomembno pa je tudi, da je biskvit  pravil

Kako naredimo čokoladne lizike

Kako naredimo čokoladne lizike

Čokladne lizike lahko naredimo s čokolado, ali oblivom.

O želatini pri peki

O želatini pri peki

Želatina: želatino v listih namočimo v mrzlo vodo za nekaj minut da nabrekne, nato jo ožamemo in stopimo v posodici na štedilniku ali mikrov

Kako izdelamo čokoladno dekoracijo

Kako izdelamo čokoladno dekoracijo

Čokoladno dekoracijo lahko uporabimo za krasitev tort, muffinov,...

Sladkorna Masa in smetana

Sladkorna Masa in smetana

V osnovi to ne gre skupaj, ker smetana sladkorno maso (v kateri je veliko sladkorja) topi. Obstajajo pa seveda spodaj opisane izjeme.

Strani

Pekis priporoča

Čokoladne KAPLJICE 200 g
3,40 €

Čokoladne KAPLJICE 200 g

Čokoladne kapljice, ki se med pečenjem ne stopijo. Za mafinne, kukije, biskvit, posip....

Obliv za Cake Pops, piškote - Temen 300g
3,50 €

Obliv za Cake Pops, piškote - Temen 300g

Obliv, podoben beli čokoladi. Čudovit okus po vaniliji, enostavna uporaba.Za barvni obliv uporabite barve za obliv

Svetleč preliv za sladice ZLAT, 375 g
4,90 €

Svetleč preliv za sladice ZLAT, 375 g

Dodajte svojim sladicam lep zlat svetleč sloj. Premešajte in razmažite po sladici.

Choco drip biserno srebrn, 180 g
9,95 €

Choco drip biserno srebrn, 180 g

Kapljični preliv za okrasitev tort ali dodajanje srebrnih poudarkov raznim sladicam.

Mirror Glaze preliv za sladice PROZOREN, 325 g
4,90 €

Mirror Glaze preliv za sladice PROZOREN, 325 g

Gotova zmes za sijoč Mirror Glaze preliv. Preliv samo obarvate in ga prelijete po torti.

 

Choco drip biserno zlat, 180 g
9,95 €

Choco drip biserno zlat, 180 g

Kapljični preliv za okrasitev tort ali dodajanje zlatih poudarkov raznim sladicam.

 

Kapljični preliv za sladice RDEČ, 375 g
5,90 €

Kapljični preliv za sladice RDEČ, 375 g

Fondant preliv. Segrejete v mikrovalovni pečici in prelijete po torti, krofih, piškotih.

Kapljični preliv za sladice ZELEN, 375 g
5,90 €

Kapljični preliv za sladice ZELEN, 375 g

Fondant preliv. Segrejete v mikrovalovni pečici in prelijete po torti, krofih, piškotih in pecivu.

Strani