Slastni piškoti za praznične dni
Res je, da so trgovine v decembru polne najrazličnejših sladkarij, a najbolj slastni piškotki zagotovo nastanejo v domači kuhinji, zato v Miklavževem peharju poleg vseh ostalih daril seveda ne sme manjkati nekaj domačega, nekaj, kar prihaja iz srca.
Presenetite svoje najdražje in jim specite nekaj unikatnega
V mešalniku zmešamo: moko, maslo in (ali) margarino, jajce, sladkor, vanilin sladkor in limonino lupino. Testo vsaj za eno uro damo v hladilnik.
Iz testa z modelčkom izrežemo piškote, ki jih pečemo 10 – 12 min. na 180* C.
Ko so pečeni, enega na spodnji strani premažemo z marmelado in ga zlepimo z drugim piškotom.
Za okraševanje uporabimo mešanico za royal icing, ali maso naredimo sami iz:
- 1 beljak
- 200 gr sladkorja v prahu
- par kapljic limoninega soka
Beljak ROČNO! (z metlico, ali vilicami) stepamo in postopoma dodajamo sladkor, na koncu pa še limonin sok, ter poljubno živilsko barvo.
Božiček: Kremo preložimo v vrečko, v katero smo poleg adapterja vstavili okrogel nastavek za pisanje št 2 in piškot okrasimo tako, da nabrizgamo kapo, brado in brke. Za oči in nos uporabimo na sopari stopljeno čokolado.
Usta lahko narišemo z živilskim flomastrom, lahko pa tudi s čopičem, pomočenim v živilsko barvo.
Potrebujemo:
- 600 g moke
- 400 g margarine
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 20 g vanilin sladkor
- Limonina lupinica