Maslo, margarino in sladkor v prahu gladko premešamo, dodamo jajce in vanilijev sladkor. Moko in orehe združimo in postopoma dodamo k masi. Ne gnetemo predolgo, da se testo ne vname. Na hladnem naj počiva vsaj eno uro. Testo razvaljamo in ga izrežemo z okroglim izrezovalcem premera 8 cm. Piškote pečemo pri 180*C 10-12 minut, da postanejo zlatorumeni. Polovico piškota obrnemo, nanj nabrizgamo pariško kremo. Zgornji del piškota potopimo v čokolado in z njim pokrijemo nabrizgan piškot. Po vrhu ga okrasimo še s kupčkom pariške kreme in mandljevimi lističi.
Pariška krema - postopek: Sladko smetano postavimo na štedilnik, da se malo segreje in ji dodamo narezano ali nalomljeno čokolado. Vse skupaj kuhamo 3 minute na zmernem ognju. Kuhano kremo ohladimo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, še bolje čez noč.
Ohlajeno kremo penasto stepamo, da naraste in spremeni barvo. Na koncu dodamo še malo ruma, da izboljšamo okus. P.s: Za doma pa seveda lahko naredite majhne išlerje. Prav prikupni in slavnostni so, še posebno, če vsakega posebej položite v papirček. Primer takih mini išlerjev si lahko ogledate spodaj. Veliko užitkov pri peki in dober tek vam želimo.
Testo:
- 600 gr moke
- 300 gr margarine
- 100 gr masla
- 200 gr sladkorja v prahu
- 60 gr mletih orehov
- 1 jajce
- Vanilijev sladkor
Pariška krema:
- 500 gr jedilne čokolade
- 5 dcl alpske smetane
- Rum za okus