Ovsene kosmiče stresemo v ponev in med mešanjem pražimo tako dolgo, da zadišijo. Pustimo, da se ohladijo.
V skledo stresemo vse sestavine in zgnetemo testo.
Postavimo v hladilnik za vsaj pol ure in ogrejemo pečico na 180 °C.
Iz testa izdelamo kroglice, jih polagamo na s peki papirjem obložen pladenj nekoliko narazen, ker malce narastejo in potlačimo z vilico.
Pečemo cca 12-15 minut
Orehe lahko zamenjate z lešniki, s kokosovo moko ipd. Lahko dodate tudi rozine, vendar jih je dobro pri vsakem piškotu potlačiti noter, da se ne zažgejo, ali pa jih prej malo nasekljajte.
Nekaj o ovsenih kosmičih
Ovseni kosmiči zelo dobro urejajo prebavo in spodbujajo izločanje vode. So antioksidant, bogati so z vlakninami. Odlični so za kosti in vezivno tkivo.
Vsebujejo vitamin B, silicij, folno kislino, železo, mangan, fosfor, magnezij ter kalcij in zasluženo jim rečemo: Hrana v službi zdravja
Potrebujemo:
- 250 gr polnozrnate moke
- 250 gr ovsenih kosmičev
- 150 gr masla ali margarine
- 150 gr rjavega sladkorja ali 4 zvrhane žlice medu
- 1 pecilni prašek
- 150 gr mletih ali nasekljanih orehov
- 2 jajci
- 1/2 dcl mleka
- naribana limonina lupinica