Torta pistacija – malina je popolna izbira za vse, ki si želijo nežnega, a razkošnega okusa s kančkom svežine. Mletim pistacijam se v biskvitu pridruži rahla pistacijeva krema, prekinjena s svežim malinovim želejem, kar ustvari popolno ravnovesje med sladkim in kiselkastim. Zaradi čudovite strukture je torta idealna za praznovanja, rojstne dneve ali celo kot poročna sladica.
Sestavine (za 12 kosov)
Biskvit:
- Mlete pistacije 120 g
- Moka 100 g
- Pecilni prašek 1 žlička
- Jajca 4
- Sladkor 150 g
- Rastlinsko olje 100 ml
- Mleko 50 ml
- Sol ščepec
Malinin žele:
- Maline (sveže ali zamrznjene) 300 g
- Sladkor 50 g
- Želatina (v lističih ali prahu) 6 g
Pistacijeva krema:
- Sladka smetana 500 ml
- Mascarpone 250 g
- Pistacijeva pasta 150 g
- Sladkor v prahu 80 g
- Vaniljeva aroma po okusu
Za dekoracijo:
- Sveže maline
- Sesekljane pistacije
- Sveži listi mete (po želji)
Čas priprave
- Priprava: 45 minut
- Peka: 35 minut
- Hlajenje želeja: 1 ura
- Hlajenje torte: 4 ure (ali čez noč)
- Skupni čas: cca. 6 ur
Priprava (korak za korakom)
1. Priprava pistacijinega biskvita
- Pečico segrejte na 170 °C (ventilatorsko 160 °C).
- Obložite model premera 22–24 cm s papirjem za peko.
- Ločite rumenjake in beljake. Beljake stepite v čvrst sneg s ščepcem soli.
- Rumenjake stepite s sladkorjem, da postane zmes svetla in puhasta.
- Vmešajte olje, nato mleko.
- Dodajte presejano moko s pecilnim praškom in mlete pistacije.
- Na koncu ročno in nežno vmešajte sneg iz beljakov.
- Vlijte v model in pecite 30–35 minut. Ohladite na rešetki.
2. Priprava malinovega želeja
- Maline in sladkor segrejte na srednjem ognju, da se sladkor raztopi.
- Zmes precedite skozi gosto cedilo, da odstranite peške.
- Želatino pripravite po navodilih in jo raztopite v topli malinovi masi.
- Žele vlijte v tortni model s folijo in pustite v hladilniku, da se strdi (cca. 1 ura).
3. Priprava pistacijeve kreme
- Sladko smetano stepite do mehkih vrhov.
- Mascarpone zmešajte s pistacijevo pasto, sladkorjem v prahu in vaniljevo aromo.
- Nežno vmešajte stepene smetane, da dobite gladko, zračno kremo.
4. Sestavljanje torte
- Ohlajen biskvit razrežite na dva ali tri sloje.
- Prvi sloj premažite s pistacijevo kremo.
- Nato položite plast želeja (po potrebi nežno iz modela).
- Pokrijte z naslednjim biskvitom in ponovite – zaključite s plastjo kreme.
- Premažite še z ostankom kreme po vrhu in robovih ter poravnajte.
5. Dekoracija
- Okrasite s svežimi malinami, sesekljanimi pistacijami in po želji metinimi listi.
- Torto pustite v hladilniku vsaj 4 ure, še bolje čez noč, da se okusi prepojijo in žele stabilizira.
Ta torta ni le sladica – je doživetje okusa in elegance, ki ga bodo vaši gostje dolgo pomnili.