Španski vetrci, ki jih imenujemo tudi meringue so enostavni za pripravo. Za pripravo potrebujemo jajčne beljake in sladkor.
Postopek:
- 250g sladkorja kuhamo do niti (NIT: če žlico potopiš v vroč kuhan sladkor in jo dvigneš, mora biti sladkorna masa tako gosta, da nastane nit).
- 250g sladkorja medtem stepemo z beljaki.
- Ko so beljaki trdo stepeni, vanje počasi in v majhnem curku vlivamo kuhan sladkor. Stepamo do trde mase.
- Stepeno maso lahko obarvamo z vsemi živilskimi barvami (v prahu, tekočimi, geli, paste).
- Maso preložimo v vrečko, v katero smo vložili nastavek: nastavek zvezdica 6 mm, ali večji (odvisno, kako velike vetrce želite) in na peki papir nabrizgamo kupčke.
- Pečemo, oz. sušimo 1 uro na 80°C, potem pa na zraku sušimo še cca 5 ur, oz. čez noč.
Potrebujemo:
- 5 beljakov
- 250 g kristalnega sladkorja (ki ga zamešamo v beljake).
- 250 g sladkorja (ki ga kuhamo do niti pri 115°C)
Iz navedenih količin dobimo ½ kg narejenih španskih vetrcev.
Iz rumenjakov ki so nam ostali lahko naredimo ljubljanske poljubčke