TESTO:
- 300 g moke tip 500
- 200 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- limonina lupinica
OSTALO
- margarina za mazanje pekača
- Pekač za košarice
- ali pekač za ladjice
Postopek:
V moko zdrobimo margarino in maslo, dodamo jajce, sladkor in limonino lupino. Testo na hitro zgnetemo (v mešalniku, ali ročno), na hladnem naj počiva vsaj eno uro.
Pomokamo delovno površino in testo razvaljamo. Predno začnemo z izrezovanjem, pod testom potegnemo s paleto, da zaradi sprijemanja ločimo testo od podlage, da lažje izrezujemo.
Vzamemo okrogel modelček primerne velikosti in izrežemo kroge, ki jih potisnemo v notranji, ali zunanji del pekača.
Z vilico napikamo testo in pečemo 10 – 12 min. na 180* C.
Nasvet za polnjenje košaric:
Bolje je, da se polnijo isti dan kot se servirajo, saj bodo košarice ostale krhke le nekaj ur. Čez noč se bodo zmehčale. Seveda ni to nič hudega, le hrustljave ne bodo.
Če želite, da so košarice hrustljave tudi če se jih naredi en dan prej, jih pred polnjenjem premažite s stopljeno čokoladi ali karamelo - čisto na tanko. Počakajte da se strdi, nato jih napolnite s polnilom.