CELIAKIJA

CELIAKIJA

deli

Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na gluten oziroma na njegov izvleček gliadin.

Ker je črevesna sluznica preobčutljiva, povzroča gluten pri celiakiji poškodbe sluznice tankega črevesa. Poškodovani del črevesa ima zmanjšano funkcijo, zaradi česar so povzročene motnje v presnovi hrane. Tako spremenjena sluznica ni več sposobna vsrkati dovolj hranilnih snovi. Bolniki imajo prebavne motnje, pride do pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter posledično padca odpornosti organizma.

Kaj je gluten?
Gluten ali lepek je osnovna beljakovina zrna pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena, rži in verjetno tudi ovsu. Shranjen je v endospermu določenih vrst žit. Značilnost glutena je, da veže nase vodo in skrbi za povezanost in elastičnost testa.

Katera živila so prepovedana?

Prepovedane so žitarice in izdelki iz pšenice (tudi pira), rži, ječmena in verjetno ovsa. Bolniki s celiakijo ne smejo uživati: moke, zdroba, kruha, drobtin, keksov, testenin, zakuh, peciv, omak ter tem podobnih jedi. Bolniki morajo biti pozorni tudi na sestavo drugih prehrambenih izdelkov, ker le-ti lahko vsebujejo dodatke (razne zgoščevalce, stabilizatorje, konzervanse) pšeničnega izvora. Kot nadomestilo za pšenično moko obstajajo posebne brezglutenske moke, na voljo pa so tudi brezglutenski kruh, testenine in ostali brezglutenski izdelki. Ob nakupu hrane se je potrebno obvezno seznaniti z vsemi sestavinami, navedenimi na embalaži. Iz podatkov na embalaži mora biti razvidna točna sestava proizvoda. Brezglutenske proizvode lahko kupujemo v specializiranih trgovinah, v dietnih oddelkih običajnih trgovin, nekatere izdelke pa prodajajo tudi lekarne.
Dovoljeno živila: dovoljene žitarice (riž, koruza, ajda, proso), krompir, zelenjava, sadje, mleko, jajca, meso, ribe, med, sladkor so v prehrani bolnikov s celiakijo dovoljena.

MLEKO IN MLEČNI IZDELKI

V vsakdanji jedilnik lahko vključite mleko, navadni jogurt, trde sire, skuto, pozorni bodite pri mlečnih izdelkih kot so topljeni siri, sirni namazi, sadne skute ali sadni  jogurti, mlečni sladoledi- kornet; pri teh izdelkih  pozorno berite deklaracijo!!

MESO IN MESNI IZDELKI

Dovoljene vse vrste mesa, paziti je potrebno pri mesnih izdelkih, saj je v teh izdelkih  delež maščob lahko  nadomeščen z pšeničnimi, koruznimi, arašidovimi ali sojinimi beljakovinami.

ZELENJAVA IN SADJE

Pri zelenjavi in sadju ni posebnih zahtev in lahko uživamo vse, tudi naravne zelenjavne in sadne sokove. Ne smejo pa uživati industrijsko pripravljenih zelenjavnih  izdelkov, kot so sojini ali zelenjavni sekljanci, ker ti lahko vsebujejo pšenični škrob kot vezivo. 

Vir: glutenfree.si

˝E˝ ki jih bolniki s celiakijo ne smejo uživati

UMETNA BARVILA:

E 150a karamel-navadni
E 150b alkalno sulfatni karamel
E 150c amoniakalni karamel
E 150d amoniakalno sulfatni karamel

ANTIOKSIDANTI: E 575 glukondelta-lakton

OJAČEVALCI OKUSA IN AROME:
E 620 glutaminska kislina
E 621 mononatrijev glutaminat
E 622 monokalijev flutaminat
E 623 kalcijev diglutaminat
E 624 monoamonijev glutaminat
E 625 magnezijev diglutaminat

SLADILA: E 965 maltitol, maltitolni sirup

MODIFICIRANI ŠKROBI:

E 1404 oksidirani škrob
E 1410 monoškrobni fosfat
E 1412 diškrobni fosfat
E 1413 fosforiliran diškrobni fosfat
E 1414 acetiliran diškrobni fosfat
E 1420 acetiliran škrob
E 1422 acetiliran diškrobni adipat
E 1440 hidroksipropil škrob
E 1442 hidroksipropil diškrobni fosfat
E 1450 natrijev oktenilsukcinat škroba

Da bo dekoracija sladic slajša ...

O biskvitu

O biskvitu

O biskvitu: Recept 'Kako naredimo in spečemo dober biskvit' se nahaja med recepti za torte, enako pomembno pa je tudi, da je biskvit  pravil

O želatini pri peki

O želatini pri peki

Želatina: želatino v listih namočimo v mrzlo vodo za nekaj minut da nabrekne, nato jo ožamemo in stopimo v posodici na štedilniku ali mikrov

Sladkorna Masa in smetana

Sladkorna Masa in smetana

V osnovi to ne gre skupaj, ker smetana sladkorno maso (v kateri je veliko sladkorja) topi. Obstajajo pa seveda spodaj opisane izjeme.

Kakšno smetano uporabimo?

Kakšno smetano uporabimo?

K različnim izdelkom uporabljamo različno smetano.

Tortopretvornik za okrogle in pravokotne torte

Tortopretvornik za okrogle in pravokotne torte

Kakšna mora biti velikost obroča za 16,18,20,25,30 kosov torte?

Okrogle torte:

Koliko materiala (moke, jajc in sladkorja) potrebujem za 16,18,20,30 kosov torte?

Koliko materiala (moke, jajc in sladkorja) potrebujem za 16,18,20,30 kosov torte?

Količine za biskvit:

Za 14 do 16 kosov torte potrebujemo:

Strani

Dostava v času izrednega stanja!!!

 • Dostava: obveščamo vas, da kljub trenutni situaciji naša dostava poteka nemoteno. 
 • Osebni prevzem: paket lahko varno prevzamete vsak delavnik med 9:00 in 13:00 uro. Osebni prevzem je v trenutni situaciji možen le s predhodnim plačilom. Podatke za nakazilo prejmete po oddaji naročila. Obvezno nam sporočite približni čas vašega prihoda na 031/446-029.

V podjetju GLS Slovenia, ki za nas opravlja dostavo strogo upoštevajo navodila s strani države, zato so kurirje preventivno opremili tudi z ustrezno sanitarno opremo.

GLS ima urejeno tudi dostavo brez osebnega stika s kurirjem. V ta namen imate možnost za prevzem paketa v več kot 70 Paketomatih po vsej Sloveniji, ali pa vam kurir paket pusti pred vrati, na terasi, za ograjo, ipd... Prosimo vas, da pri oddaji naročila izberete predplačilo na TRR v kolikor imate osebno spletno banko, da preko le-te izvedete plačilo. Na ta način ni odkupa ob prevzemu in se lahko popolnoma izognemo neposrednemu stiku s kurirjem.

Ogled GLS paketomatov za prevzem paketa

Ko bo paket spakiran prejmete na svoj elektronski naslov in preko SMS sporočila podatke, da je bilo vaše naročilo za dostavo uspešno predano GLS kurirju in si preko prejete povezave izberete eno od alternativnih možnosti:

 • Dostava v Paketomat
 • Dostava paketa na dogovorjeno mesto brez osebnega stika (paket pusti pred vrati, na terasi, za ograjo... velja za predplačila na TRR)
 • Dostava v Paketno trgovino
 • Sprememba naslova dostave

Naša in vaša varnost mora biti v tej situaciji na prvem mestu, zato vsi skupaj ravnajmo odgovorno.

Prosimo vas za vašo podporo!

 1. Dostava paketov bo potekala na prostem in brez kontaktov z upoštevano razdaljo 1,5 metra. GLS kurirji ne bodo vstopali v zaprte prostore ob dostavi paketa.
 2. V čim večjem številu vas prosimo za predplačilo na TRR in s tem pripomorete, da kurirju ni potrebno pobirati denarja in se popolnom izognete neposrednemu stiku. Na ta način bomo skupaj odgovorni do družbe in ne bomo ogrožali lastnega in tujega zdravja.
 3. Pri predplačilu na TRR boste prejeli epošto in SMS kjer lahko izberete dostavo na dogovorjeno mesto ali dostavo v GLS Paketomat. Dostava na dogovorjeno mesto pomeni, da prejemnik ne podpiše prevzema in da lahko kurir pusti paket npr. pred vrati, na terasi, za ograjo, ipd..
 4. Pri plačilu ob povzetju boste v stiku s kurirjem, saj mora od vas pobrati kupnino. Prosimo vas, da upoštevate razdaljo 1,5 metra, ali pa izberite možnost (ko bo paket spakiran prejmete epošto in SMS z navodili), da paket sami prevzamete v paketomatu kjer lahko plačate odkup s kreditno kartico.
 5. V kolikor paket prevzemate neposredno od kurirja vas prosimo, da ga prevzamete zunaj in upoštevate razdaljo 1,5 metra. Naša in vaša varnost mora biti v tej situaciji na prvem mestu, zato vsi skupaj ravnajmo odgovorno.

Želimo vam veliko zadovoljstva pri peki.