CELIAKIJA

CELIAKIJA

deli

Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na gluten oziroma na njegov izvleček gliadin.

Ker je črevesna sluznica preobčutljiva, povzroča gluten pri celiakiji poškodbe sluznice tankega črevesa. Poškodovani del črevesa ima zmanjšano funkcijo, zaradi česar so povzročene motnje v presnovi hrane. Tako spremenjena sluznica ni več sposobna vsrkati dovolj hranilnih snovi. Bolniki imajo prebavne motnje, pride do pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter posledično padca odpornosti organizma.

Kaj je gluten?
Gluten ali lepek je osnovna beljakovina zrna pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena, rži in verjetno tudi ovsu. Shranjen je v endospermu določenih vrst žit. Značilnost glutena je, da veže nase vodo in skrbi za povezanost in elastičnost testa.

Katera živila so prepovedana?

Prepovedane so žitarice in izdelki iz pšenice (tudi pira), rži, ječmena in verjetno ovsa. Bolniki s celiakijo ne smejo uživati: moke, zdroba, kruha, drobtin, keksov, testenin, zakuh, peciv, omak ter tem podobnih jedi. Bolniki morajo biti pozorni tudi na sestavo drugih prehrambenih izdelkov, ker le-ti lahko vsebujejo dodatke (razne zgoščevalce, stabilizatorje, konzervanse) pšeničnega izvora. Kot nadomestilo za pšenično moko obstajajo posebne brezglutenske moke, na voljo pa so tudi brezglutenski kruh, testenine in ostali brezglutenski izdelki. Ob nakupu hrane se je potrebno obvezno seznaniti z vsemi sestavinami, navedenimi na embalaži. Iz podatkov na embalaži mora biti razvidna točna sestava proizvoda. Brezglutenske proizvode lahko kupujemo v specializiranih trgovinah, v dietnih oddelkih običajnih trgovin, nekatere izdelke pa prodajajo tudi lekarne.
Dovoljeno živila: dovoljene žitarice (riž, koruza, ajda, proso), krompir, zelenjava, sadje, mleko, jajca, meso, ribe, med, sladkor so v prehrani bolnikov s celiakijo dovoljena.

MLEKO IN MLEČNI IZDELKI

V vsakdanji jedilnik lahko vključite mleko, navadni jogurt, trde sire, skuto, pozorni bodite pri mlečnih izdelkih kot so topljeni siri, sirni namazi, sadne skute ali sadni  jogurti, mlečni sladoledi- kornet; pri teh izdelkih  pozorno berite deklaracijo!!

MESO IN MESNI IZDELKI

Dovoljene vse vrste mesa, paziti je potrebno pri mesnih izdelkih, saj je v teh izdelkih  delež maščob lahko  nadomeščen z pšeničnimi, koruznimi, arašidovimi ali sojinimi beljakovinami.

ZELENJAVA IN SADJE

Pri zelenjavi in sadju ni posebnih zahtev in lahko uživamo vse, tudi naravne zelenjavne in sadne sokove. Ne smejo pa uživati industrijsko pripravljenih zelenjavnih  izdelkov, kot so sojini ali zelenjavni sekljanci, ker ti lahko vsebujejo pšenični škrob kot vezivo. 

Vir: glutenfree.si

˝E˝ ki jih bolniki s celiakijo ne smejo uživati

UMETNA BARVILA:

E 150a karamel-navadni
E 150b alkalno sulfatni karamel
E 150c amoniakalni karamel
E 150d amoniakalno sulfatni karamel

ANTIOKSIDANTI: E 575 glukondelta-lakton

OJAČEVALCI OKUSA IN AROME:
E 620 glutaminska kislina
E 621 mononatrijev glutaminat
E 622 monokalijev flutaminat
E 623 kalcijev diglutaminat
E 624 monoamonijev glutaminat
E 625 magnezijev diglutaminat

SLADILA: E 965 maltitol, maltitolni sirup

MODIFICIRANI ŠKROBI:

E 1404 oksidirani škrob
E 1410 monoškrobni fosfat
E 1412 diškrobni fosfat
E 1413 fosforiliran diškrobni fosfat
E 1414 acetiliran diškrobni fosfat
E 1420 acetiliran škrob
E 1422 acetiliran diškrobni adipat
E 1440 hidroksipropil škrob
E 1442 hidroksipropil diškrobni fosfat
E 1450 natrijev oktenilsukcinat škroba

Da bo dekoracija sladic slajša ...

O biskvitu

O biskvitu

O biskvitu: Recept 'Kako naredimo in spečemo dober biskvit' se nahaja med recepti za torte, enako pomembno pa je tudi, da je biskvit  pravil

O želatini pri peki

O želatini pri peki

Želatina: želatino v listih namočimo v mrzlo vodo za nekaj minut da nabrekne, nato jo ožamemo in stopimo v posodici na štedilniku ali mikrov

Sladkorna Masa in smetana

Sladkorna Masa in smetana

V osnovi to ne gre skupaj, ker smetana sladkorno maso (v kateri je veliko sladkorja) topi. Obstajajo pa seveda spodaj opisane izjeme.

Kakšno smetano uporabimo?

Kakšno smetano uporabimo?

K različnim izdelkom uporabljamo različno smetano.

Tortopretvornik za okrogle in pravokotne torte

Tortopretvornik za okrogle in pravokotne torte

Kakšna mora biti velikost obroča za 16,18,20,25,30 kosov torte?

Okrogle torte:

Koliko materiala (moke, jajc in sladkorja) potrebujem za 16,18,20,30 kosov torte?

Koliko materiala (moke, jajc in sladkorja) potrebujem za 16,18,20,30 kosov torte?

Količine za biskvit:

Za 14 do 16 kosov torte potrebujemo:

Strani